Tähän ohjeeseen törmäsin selaillessani Me naiset-lehden kevään kakkuekstraa, johon Fazerin kondiittorimestari Susanna Suhonen oli kehitellyt ihan uusia kakkuja. Olin luvannut leipoa ystäväni alkukesän juhliin kakut ja halusin kokeilla myös jotakin uutta ja erilaista. Heti alkuun on sanottava, että tämä ei todellakaan ole mikään nopeatekoinen tai työvaiheiltaan yksinkertainen kakku. Lopputuloksesta saa kyllä sitten myös hienon, mutta aikaa ja kärsivällisyyttä se vaatii. Kakun päälle tulevat marsipaaniruusut kannattaa tehdä jo paria päivää ennen, jotta ne ehtivät kuivua.

Kyseessä ei ole sokerikakku, vaikka se siltä vähän näyttääkin. Pohjalevyt tehdään mantelitaikinasta ja kahdella erikokoisella kakkuvuoalla. Tähän tarkoitukseen sopi loistavasti yli vuosi sitten Confetista hankkimani kakkurinkilä, jota voi säätää eri kokoiseksi. Haittapuolena on se, että kun sekä isompia että pienempiä kakkulevyjä tarvitaan kaksi ja rinkilöita on vain yksi, tulee paistokertoja yhteensä 4! Toki tähän voi käyttää ihan tavallisia irtopohjavuokiakin, jos niitä sattuu kahta eri kokoa kotona olemaan.

Taikina

Ohjeen mukaan vuokien tulisi olla 16 ja 20 senttiset halkaisijaltaan, mutta en saanut rinkilää riittävän pieneksi, joten tein n. 20 ja 24 senttiset kakut. Minulla meni taikinaa tuplasti ohjeen määrä, joten jouduin tekemään vielä toisen satsin. Uskon, että ohje on aika niukka myös sen kokoisiin pohjiin, joihin se on tarkoitettu.

170g voita
4½ dl sokeria
5 pientä tai 4 isoa kananmunaa
3½ dl vehnäjauhoja
3 dl mantelijauhetta

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, ja vatkaa kananmunat sekaan yksitellen. Sekoita vaahtoon keskenään yhdistetyt kuiva-aineet. Jaa taikina neljään osaan ja paista 2 osaa pienemmässä vuoassa ja 2 isommassa. Yhteensä kakkuja pitäisi siis olla 4. Paista 180 asteessa ainakin 30 minuuttia, kunnes taikina on kypsynyt ja saanut vähän väriä. Ohjeessa annettu paistoaika on vain 15-20 minuuttia, mutta se ei kyllä ainakaan minulla läheskään riittänyt. Anna jäähtyä ja irrota pohjat vuoista.


2 valmista pohjaa

Halkaise jokainen jäähtynyt pohja leveyssuunnassa kahteen osaan.

Kostutus

2 dl vettä
1 dl sokeria
4 cl tummaa rommia (ei välttämätön)

Kiehauta kattilassa vesi ja sokeri, ja lisää halutessasi rommi. Anna liemen jäähtyä. Kuten täytekakun kanssa, kostuta ja täytä kakkua vuorotellen. Täytä ja kostuta sekä iso että pieni kakku erillään, kooten samankokoisia pohjia päällekäin.

Täytteet

kirsikkahilloa

rouhittua valkosuklaata

Tryffelimassa:
250g valkoista suklaata
350 g tummaa suklaata (kaakaota 70%)
4½ dl kuohukermaa

Tryffelimassan valmistus: Paloittele suklaat laakeaan kulhoon ja lisää päälle kiehautettu kerma. Sekoita massa tasaiseksi ja kiiltäväksi. Nosta kulho jäähauteeseen ja vaahdota sähkövatkaimella kunnes massa on ohjeen mukaan "kylmää ja kuohkeaa, mutta vielä löysän levitettävää". Ohjeessa myös varoitettiin, että ilman jäähaudetta tryffelimassa epäonnistuu helposti.

Tähän kakkuun tulee siis kolmea erilaista täytettä joka väliin; kirsikkahilloa, tryffelimassaa ja rouhittua valkosuklaata. Mukautin täytteitä ihan vähän: Alkuperäisessä reseptissä joka toiseen väliin tulee kirsikkahillon sijaan tuoreita kirsikanpaloja, mutta meillä ei ollut niitä, joten laitoin kirsikkahilloa joka väliin. Kostuta ensin alimmat pohjat sokerivedellä ja lisää sitten päälle kerros kirsikkahilloa, tryffelimassaa ja vielä rouhittua valkosuklaata. Toista sama joka välissä. Täyttämisen jälkeen laita kakut yöksi jääkaappiin mehustumaan.

Kuorruttaminen

Kuorruta kakku tarjoilupäivänä. Aluperäisessä ohjeessa kakut kuorrutetaan marsipaanilla, mutta käytin nyt ystäväni toiveesta sokerimassaa, sillä hän ei juurikaan välitä marsipaanista. Valmista ensin voikreemi:

250g suolatonta voita
6 dl tomusokeria
3 rkl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja lisää sekaan tomusokeri, maito, sekä vaniljasokeri ja vatkaa kunnes kreemi on tasaisen pehmeää ja kuohkeaa.

Levitä voikreemiä tasaisesti sekä ison että pienen kakun päälle ja reunoille.

Värjää marsipaani/sokerimassa haluamasi väriseksi elintarvikeväreillä. Tämä onnistuu laittamalla väriä hieman massaan ja vaivaamalla sitä käsissä niin kauan että väri on tasainen. Vaikka väri tarttuukin käsiin, lähtee se kyllä aika nopeasti pois, viimeistään suihkussa käydessä. Kannattaa tehdä pienestä ja isosta kakusta eri värisiä, jos vain haluaa.

Asettele marsipaani/sokerimassa kakkujen päälle. Siisti kakkujen alareunat veitsellä. Kannattaa ennemmin jättää kuorrute hieman liian pitkäksi kuin lyhyeksi, ja työntää ylijäävä osa veitsellä kakun reunan alle. Siten reunasta tulee siistimpi.

Nyt on vihdoin koittanut aika nostaa pieni kakku ison kakun päälle! Tämän pitäisi onnistua aika hyvin, sillä kakkupohjat ovat melko napakoita, eivätkä sellaista sokerikakkupohjan kaltaista höttöä.

Pursota reunuksiin ruusuja voikreemistä tai koristele haluamallasi tavalla. Itse laitoin keskireunukseen pursotusten väleihin vielä hopeahelmiä. Niistä on muuten nykyään saatavilla pehmeitä versioita, tervetullut uudistus!

Päälle laitettavat marsipaaniruusut kruunaavat komeuden. Kokeilin itse ruusujen tekoa vasta ensimmäistä kertaa, joten en osaa niihin mitään vinkkejä antaa, mutta hyvät kuvalliset ohjeet löytyvät erimerkiksi täältä. Ruusujen teko ei ole vaikeaa, vaikka niin voisi helposti luulla. Lehdet tein virheäksi värjätystä ja ohueksi kaulitusta sokerimassasta summittaisesti veitsellä leikkaamalla. Sekä ruusut että lehdet vaativat kuivuessaan hieman tukea, jotta niistä tulee kivan muotoisia (ja etteivät ruusujen terälehdet lerpahda).


Erilaisia tukiratkaisuja :)

Kiinnitä ruusut ja lehdet kakkuun voikreemillä ja voilá, valmista on! Voikreemillä kuorrutettu kakku kestää lämpöä kermakakkuja paremmin, joten kakku kannattaa säilyttää tarjoiluun asti (olettaen, että se on samana päivänä) huoneenlämmössä. Silloin tryffelimassakin ehtii sopivasti taas pehmetä kakun sisällä.

Näin suuritöisestä kakusta oli pakko ottaa monta kuvaa.